TOIT: Veinivannis hani, kõht head-paremat täis

17 03 2011


Kuna kevad jonnib ja saabuda ei taha, siis olen mina köögis pöördunud kenade talviste toitu manu tagasi. Ilmselt hakkan peagi verivorsti tegema. Aga täna siis hanest. Kevade jonnimisele vastukaaluks.
Võta hani. Eeltöödeldud. See tähendab, et lind enam ei jookse, mune, sulgi tal seljas pole jne. Tavaliselt on sellised haned kaugelt toodud ja sügavkülma letis. Turul on kodumaised, ilma külmutamata. Nood on muidugi paremad.
Kui sinu hani on sügavkülmast, siis pead vaatama, et ta saaks korralikult toasoojaks. Ikka nii, et alguses tavalises külmkapis umbes päevakese ja siis köögilaual seniks-kuniks on pehme ja ahjuküps.

Pese hani, võta (sügavkülmast pärit linnul) kõhust sinna pakendatud siseorganid ja kael.
Määri hani soolaga kokku. Võid pipart ka natuke peale määrida. Mina soovitaks meresoola, jääb kaunim ja mõnusam.
Pane pann tulele.
Haki siseorganid (va kael) ja pruunista pannil õlis. Lisa hakitud sibul. Pruunista. Lisa hakitud pähkleid, üks hakitud õun. Natuke soola ja pipart. Nüüd lisa paar supilusikatäit pruuni suhkrut. Küpseta tibake. Seejärel topi kogu pannitäis ettevaatlikult (kuum!) hanele kõhtu. Õmble või pane hambatikkudega hane tagumine ots kinni, et kõik hää kõhus püsiks.
Aja ahi 180 kraadi peale soojaks.
Võta suurem ja sügavam pann. Pane hani kenasti pannile (kaela võid ka kõrvale panna). Vala panni põhja mehine (väga mehine)  klaasitäis valget veini. Kata kõik kenasti fooliumiga, et servad kinni oleks. Pane ahju. Küpseta 1,5 – 2 tundi.
Võta hani välja, eemalda foolium. Võta natuke pannil olevat vedelikku, lisa mett ja sidrunimahla. Kasta hane selle seguga. Pane hani (seekord ilma fooliumkatteta) ahju. Küpseta veel umbes tunnike. Tegelikult kae vahepeal ahjus toimuvat ja katsu hanekeses pehmust. Umbes 15-20 minutit enne küpsetamise lõppu vala liigne vedelik pannilt (Ettevaatlikult! Hani selleks ajaks pannilt eemaldada).
Ja valmis see lind ongi! Ja kõhus on tal ka hüva kraami.
Vedelikku võid jahuga paksendades kastmeks keeta, aga kõlbab ka niisama. Kõrvale sobib kartulipuder imehästi.
NB! Hani vajab kannatlikku meelt. Ja võib juhtuda, et esimesel korral ei õnnestu kohe nii nagu ette kujutasid. Pole hullu. Harjutamine teeb meistriks. Põhiline trikk on korralikult küpseda lasta ja sealjuures lindu mitte liigselt ära kuivatada.
Mida siis vaja läks: 1 hane, suurt sibulat, peotäis pähkleid, priske õun, mett, soola, pipart, tumedat suhkrut, poole sidruni jagu mahla.
Siin pildil on lind veel kenasti hõbedase teki all ja veiniuimas.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: